Fabricació de circuits impresos

Mètode de la planxa domèstica

20080108 – www.binefa.net


1- Desenvolupeu una placa de circuit imprès amb alguna eina de disseny assistit per ordinador. Per exemple amb el KiCad (http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/ i http://www.binefa.net/electronica/tutorial02/ ).


Els fitxers de desenvolupament d'aquesta placa (convertidor de senyals RS232 a TTL) per KiCad es poden baixar a rs232ttl_01.zip


2- Repliqueu matricialment la placa emmirallada (les lletres han de quedar a l'inrevés) per aprofitar la impressió


Arxiu a_rs232ttl_02-Component.ps present a rs232ttl_01.zip


3- Imprimir-ho a escala 1:1 amb la màxima resolució i qualitat possible amb una impressora làser amb paper semibrillant.

En aquest exemple s'ha emprat una HP LaserJet 1018.


En els enllaços relacionats del peu de la pàgina es comenta que és important fer servir tòner original a les impressores HP. En canvi a les impressores Brother, diuen, el tòner original no funciona tan bé, i els resultats surten millor amb recanvis reciclats. Sembla que te a veure amb la mida de les micropartícules i la quantitat de plàstic polvoritzat dins del tòner.


El paper semibrillant emprat en aquest exemple ha estat : HP Superior Paper 160 glossy ( http://h50055.www5.hp.com/ipg/supplies/sg/paper_biztypes.asp#160gloss )4- Retalleu la placa de circuit imprès (preferiblement de fibra de vidre) i el tros de paper imprès que farem servir.
5- Si la placa no és verge netegeu-la fent servir un fregall poc agressiu (que no ratlli) i escalfeu-la (entre 3 i 5 minuts) posant en contacte la part del coure amb una planxa domèstica a màxima potència.

6- Retireu la planxa i situeu el paper imprès posant en contacte el tòner amb el coure.


7- Aneu passant la punta de la planxa durant uns 5 minuts (és on es concentra la calor) per sobre del paper aplicant calor a totes les parts de la placa fent-hi una lleugera pressió.


8- Introduïu la placa amb el paper dins d'una cubeta amb aigua calenta i sabó. Deixeu-ho reposar entre 7 i 10 minuts.
9- Aneu traient, amb molta cura i donant voltes amb el tou d'un dit, les capes de paper. Torneu a remullar fins que no quedi paper.
10- Esbandir el sabó residual amb el raig d'aigua d'una aixeta. Si quedessin restes de paper acabar de repassar-ho amb un escuradents i quan calgui més precisió (p.e. : els forats dels illots) una agulla.


11- Introduïu la placa dins d'una cubeta de plàstic amb líquid corrosiu.


En aquest exemple s'ha emprat clorur fèrric hexahidratat barrejat amb aigua.Per aconseguir pujar la temperatura, i així accelerar la corrosió del coure, s'ha fet flotar la cubeta amb el líquid corrosiu sobre altra de més grossa amb aigua escalfada al microones.
No us oblideu de fer servir pinces i guants de làtex per a protegir les vostres mans.

Traiem el corrosiu de la placa amb aigua abundant sota una aixeta.


Recollim el residu del corrosiu i el desem en un pot per reaprofitar-ho en futures plaques.


La classe de toxicitat del clorur fèrric és 3.

En cas d'intoxicació, si viviu a l'estat espanyol, truqueu a l'”Instituto Nacional de Toxicología” ( http://www.mju.es/toxicologia/ ): 915 620 420. Si viviu a l'estat francès visiteu http://www.ac-nancy-metz.fr/enseign/Physique/chim/FDS/FDS39.htm#acetet02 .

Un altra mètode més ràpid (tan sols fer-ho servir en llocs molt ventilats, amb màscara, protecció ocular integral, pinces de plàstic i guants de làtex) és barrejar una tercera part de salfumant (àcid clorhídric o clorur d'hidrogen), una tercera part d'aigua oxigenada (peròxid d'hidrogen) de 110 volums i una tercera part d'aigua de l'aixeta. Al posar en contacte la placa amb aquesta barreja surt fum altament tòxic (per tant, mai baixar la guàrdia en les mesures de seguretat), però te l'avantatge que el líquid és transparent (lleugerament verdós) i es pot veure com el coure va desapareixent fent visible el material, fibra de vidre o baquelita, de suport de la placa. Retireu la placa del líquid corrosiu amb unes pinces i amb guants de làtex. La barreja corrosiva continua essent activa. Un cop acabat el procés, barrejar el líquid corrosiu amb molta aigua fins que el color verdós es converteix en blavenc (vol dir que ha perdut llur corrosivitat).


Si sou novells (o menors d'edat acompanyats d'un adult -mai ho feu sols-) en fer plaques feu servir clorur fèrric hexahidratat i oblideu-vos del segon mètode.


12- Fregueu amb cotó fluix, o paper de vàter, mullat amb acetona, o símil d'aiguarràs, i elimineu el tòner de la placa. Feu servir guants de làtex per a protegir les vostres mans.
13- Feu servir un trepant per fer els forats necessaris


14- Munteu els components a la placa.

Enllaços relacionats :

http://www.5bears.com/pcb.htm

http://www.fullnet.com/~tomg/gooteepc.htm

http://www.ucontrol.com.ar/wiki/index.php?title=Como_construir_tus_propios_PCB

Algunes eines lliures i en català pel disseny electrònic :

www.binefa.net/electronica/tutorial01


Un tutorial d'ús del KiCad :
www.binefa.net/electronica/tutorial02